Psihoterapija sa svijetom promjena: Ekskluzivni intervju sa prof. dr. sc. Kocijan Hercigonja o važnosti prvog kongresa psihoterapeuta u Bosni i Hercegovini

ili

Razgovor o psihoterapiji u svijetu promjena: Prof. dr. sc. Kocijan Hercigonja o prvom kongresu psihoterapeuta u Bosni i Hercegovini

Savez psihoterapijskih udruženja u Bosni i Hercegovini organizira Prvi kongres psihoterapeuta sa međunarodnim učešćem, koji će se održati od 23. do 26.03.2023. godine u hotelu “Hills” u Sarajevu. Kongres će okupiti psihoterapeute i psihoterapijska udruženja iz BiH i regije, a tema kongresa je “Psihoterapija sa svijetom promjena”.

U svijetu u kojem se suočavamo s novim izazovima i promjenama, psihoterapeuti igraju važnu ulogu u očuvanju mentalnog zdravlja i pomoći ljudima da prevladaju različite probleme, smetnje i patnju. Stoga je organizacija ovog kongresa neprocjenjiva prilika za sve profesionalce koji se bave psihoterapijom da budu u korak s najnovijim trendovima i praksama, steknu nova znanja i usavrše svoje vještine u cilju poboljšanja kvalitete brige o mentalnom zdravlju.

Jedna od predavača na kongresu je prof. dr. sc. Dubravka Kocijan Hercigonja, neuropsihijatar i subspecijalista za dječju i adolescentnu psihijatriju. Nakon 45 godina radnog staža, Prof. Kocijan Hercigonja je umirovljena, ali i dalje radi posebno s djecom u Poliklinici Kocijan/Hercigonja, koju je osnovala, kao i na fakultetima, raznim udrugama, te i kao predsjednica Europske asocijacije za integrativnu terapiju djece i mladih.

Ovom povodom istakla je važnost psihoterapije u današnjem svijetu promjena i kriza. „Polazeći od same definicije psihoterapije kao nezavisne discipline temeljene na znanstvenim principima i metodama koja se bavi, između ostalog, uspostavljanjem odnosa, poticanjem razvoja, ublažavanjem i uklanjanjem problema, smetnji i patnje te poboljšava funkcioniranje pojedinca, obitelji i okruženja, vrlo je jasna njezina značajnost u današnjem svijetu promjena, novih izazova i utjecaja uz odsustvo ili umanjenje odnosa i podrške posebice u razvojnom periodu svakog pojedinca što se reflektira na njegovo cjeloživotno funkcioniranje odnose i zdravlje“, naglasila je prof. Kocijan Hercigonja.

Prema njenim riječima, u svijetu nesigurnosti došlo je do poplave brojnih psihoterapija, nažalost bez odgovarajuće edukacije, što nameće potrebu za vrlo jasnim granicama o tome tko može biti psihoterapeut, kako bi se osigurala kvaliteta i sigurnost u pružanju psihoterapijske usluge. Govoreći o superviziji, prof. Kocijan Hercigonja je dodala da je to neophodni dio psihoterapijskog procesa te da zakon vrlo jasno govori o tome. „Postoje pravila o tome na koliko terapija treba biti jedna supervizija. Supervizija je važan dio cjelokupnog učenja psihoterapeuta, ona nije samo refleksija profesionalne prakse već ima značajan utjecaj na daljnji razvoj identiteta psihoterapeuta.“

U svom osvrtu na situaciju u Bosni i Hercegovini, prof. Kocijan Hercigonja je pohvalila organizaciju BHIDAPA koja razvija edukacijsku organizaciju psihoterapijske edukacije na Europskoj razini, što je rezultiralo članstvom u vrhunskim psihoterapijskim edukativnim institucijama. Također, istakla je da je zakon o psihoterapiji neophodan, kao što je vidljivo iz hrvatskog zakona, jer psihoterapija je zasebna djelatnost i zakonom je vrlo jasno definirano tko i kako može biti psihoterapeut.

Kongres psihoterapije koji će se održati u Sarajevu vrlo je značajan jer daje naglasak na značenje psihoterapije u svijetu promjena i kriza što je bitno u sadašnjim uvjetima življenja te kroz specifičnosti edukacije u promijenjenim uvjetima utječe na rast i razvoj posebice mladih ljudi, ali i društva u cjelini“, poručila je.

Ovaj kongres, ujedno i prvi takve vrste u Bosni i Hercegovini, ima izuzetan značaj jer naglašava važnost psihoterapije u svijetu promjena i kriza te kroz specifičnosti edukacije u promijenjenim uvjetima utječe na rast i razvoj posebice mladih ljudi, ali i društva u cjelini. To je vrijedna prilika za psihoterapeute i druge zainteresirane strane iz područja brige o zdravlju i razvoju pojedinaca, grupa i društva da razmijene ideje i unaprijede svoje prakse.

Više informacija o kongresu i kotizacijama dostupno je na https://kongres.spubih.com/o-kongresu/ . Link za kotizacije: https://kongres.spubih.com/kotizacija/

PODIJELITE VIJEST